Al jaren verdiep ik me in ACT; Acceptance Commitment Therapy. Op mijn coachopleiding merkte ik weer hoe zeer ik geraakt was door de kracht van ACT. Deze nieuwste vorm van Cognitieve Gedragstherapie is gebaseerd op oude wijsheden uit het oosten zoals het Boeddhisme. 

 

"Waar je tegen vecht, blijft. Wat je leert accepteren, verandert van vorm."

Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat we minstens 40.000 gedachten per dag hebben. Bij gezonde en gelukkige mensen is 70% daarvan negatief geladen. Dat komt omdat angst de grootste motivator is voor gedrag. Vroeger was dit een nuttig mechanisme: het was eten of gegeten worden.

Tegenwoordig zien we nog steeds 'beren op de weg' maar dan vooral de spreekwoordelijke. We zijn met name bang voor de emotionele pijn. ACT kan je helpen loskomen van negatieve gedachten en angsten.

 

Het ultieme doel van ACT is het creëren van psychologische flexibiliteit en daarmee een betere kwaliteit van leven. Door acceptatie van alles wat is leer je om negatieve gedachten, emoties en gebeurtenissen uit te nodigen in plaats van ertegen te vechten. Dit helpt je om een zinvol en rijk leven te leiden, terwijl je tegelijkertijd de pijn accepteert die daar onvermijdelijk bij hoort. Op die manier vergroot je met ACT de psychologische veerkracht.

 

Er zijn veel krachtige oefeningen die jou kunnen helpen je psychologische veerkracht te vergroten.

 

ACT is voor iedereen, ook voor jou.